Hľadanie: Kuchyňa, nápady a rady
zobraziť:
Talianska kuchyňa
Talianska kuchyňa je chutná, obľúbená a navyše aj nenáročná na prípravu. Ak máte doma základné ingrediencie ako olivový olej, hrubú morskú soľ, čierne korenie, bazalku, rozmarín a parmezán, môžete ľahko pri praviť úžasný pokrm. Tieto prísady krásne zdôraznia chuť mäsa, rýb alebo zeleniny. Presvedčte sa prostred níctvom jednoduchých, ale pritom kreatívnych receptov, že talianska kuchyňa nikdy nenudí.
Japonská kuchyňa: Recepty na každý deň
Vôňa Japonska vo vašej kuchyni
Pripravte si doma pravé japonské lahôdky: rámen, miso, suši a sašimi, vegetariánske jedlá aj pokrmy z grilu.
Autor Stevan Paul prináša 80 receptov, v ktorých vysvetľuje, ako funguje bežná príprava japonského jedla. Okrem klasiky a základných prvkov japonskej kuchyne ponúka aj variácie a recepty špeciálne vytvorené do tejto knihy, ktoré sú inšpirované Japonskom a jeho tradíciami. Ku každému receptu existujú alternatívy pre netradičné suroviny, praktické rady, kde kúpiť potrebné ingrediencie, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach.
Jednoduchá, nenáročná a zdravá kuchyňa
Japonská kuchyňa: Vegetariánske recepty na každý deň
Vôňa Japonska vo vašej kuchyni
Pripravte si doma pravé japonské vegetariánske lahôdky: rámen, miso, suši a jedlá z ryže, zeleninové chuťovky, grilované jakitori aj dezerty.
Stevan Paul, autor úspešnej kuchárskej knihy Japonská kuchyňa: Recepty na každý deň, prináša vyše 80 receptov na pestré, zaujímavé a bohaté japonské vegetariánske jedlá. Okrem klasiky a základných prvkov japonskej kuchyne ponúka aj variácie a recepty špeciálne vytvorené do tejto knihy, ktoré sú inšpirované Japonskom a jeho tradíciami. Ku každému receptu existujú alternatívy pre netradičné suroviny, praktické rady, kde kúpiť potrebné ingrediencie, ale aj návody, ako si ich vyrobiť v domácich podmienkach.
Jednoduchá, nenáročná a zdravá vegetariánska kuchyňa na každý deň.
Z nemeckého originálu preložila Terézia Šinková.
Slovenská kuchyňa
Kniha obsahuje rozmanité špeciality súčasnej slovenskej kuchyne, medzi ktorými sú aj niektoré už takmer zabudnuté pochúťky. Všetky recepty majú však jedno spoločné - svojím surovinovým zázemím, a v niektorých prípadoch aj technologickými osobitosťami, vytvárajú obraz o jedlách, ktoré sú charakteristické pre jednotlivé regióny Slovenska.
Tradičná kuchyňa Záhoria
Monografia etnológa mnohé roky pôsobiaceho v oblasti výskumu tradičných hodnôt Slovenska sa tentokrát zameriava na tradičnú kuchyňu Záhoria. Zaujíma sa však o tradičné jedlá nie z hľadiska receptov, ale z hľadiska príležitosti, kedy sa jedli. Hovorí preto o jedlách všedných i sviatočných dní, o jedlách konzumovaných počas cirkevných sviatkov i rodinných oslavách. Reprezentatívne pôsobiaca publikácia nie je tradičnou kuchárskou knihou, naopak, veľmi zaujímavým spôsobom približuje ruka v ruke s predstavením samotných jedál aj kuchynské vybavenie a jednotlivé sviatky a tradície dodržiavané v širokej oblasti Záhoria.
Doplnená je o množstvo fotografií jedál a pôvodných kuchýň, ich vybavenia z dobových záhorských
domácností, no jej pridanou hodnotou je nesporne aj uvádzanie nárečových pomenovaní kuchynského vybavenia, ingrediencií aj konkrétnych jedál, z ktorých mnohé už v súčasnom jazyku nenájdeme.
Janka a Tomáš Nápady a recepty zo Zázračného ateliéru do rámčeka
Janka a Tomáš zo Zázračného ateliéru sú tu opäť a s novými prekvapeniami! V ich knižnom ateliéri tentoraz ožívajú také divy, ako je akvárium na tanieri, strašidelná pizza, machuľkovia, recy-veci, uletené lievance či strašiak na zjedenie a mnoho iných. Samé super veci a niektoré sa dajú aj zjesť! Navyše ich môžete dať do rámčeka a hneď máte skvelý darček pre kamoša či kamošku. Najväčšou novinkou je však DVD, na ktorom malí šikovníci nájdu ďalších desať nápadov a receptov a samozrejme videonávody ako na to“.
Liptov Kuchyňa starých materí / Grandmothers´ Cooking
Súčasná etnológia a kultúrna antropológia považuje tradičnú kuchyňu spoločenstiev ľudí za jeden z ich najvýznamnejších identifikačných znakov a zasadzuje sa za jej zdokumentovanie a zachovanie pre budúce generácie. S potešením som si preto prečítala túto knihu venovanú Liptovu, ktorá spĺňa tieto kritéria a dopĺňa pestrú mozaiku kulinárskych tradícii Slovenska. Autorka nás v texte sprevádza celou genézou podmienok, ktoré vplývali na charakter stravy ľudí na Liptove. Zaujímavým prvkom knihy sú viaceré historické dokumenty súvisiace so stravovaním na Liptove. Osviežujúce sú pasáže osobnej reflexie autorky, ktorá ukazuje, že záujem o tradičnú kuchyňu Liptova si pestovala už od detstva v rámci svojej rodiny a rozšírila ju ako etnografka aj do profesionálneho bádania. V rámci tejto časti knihy prezentuje aj ňou vyskúšané recepty regionálnych jedál.
Prof. PhDr. Rastislava Stoličná, DrSc.
Top kuchyňa (16)
Keby existovalo niečo ako dokonalá kuchyňa, mali by sme ju doma všetci.. Ale viete si to predstaviť? Kamkoľvek prídete, stále tá istá kuchyňa, ten istý koncept, len prispôsobený danému priestoru. Čo vám to pripomína? Áno, nudu čias nedávno minulých, kedy mala moja mama, jej sestra a ich mama rovnakú kuchyňu, len v inej farbe. Buďme preto vďační za nedokonalosti, odlišnosti ktoré posúvajú hranice dizajnu, nové vízie a nápady stále ďalej. Vďaka magazínu TOP kuchyňa si môžeme urobiť prehliadku toho najlepšieho, čo sa za rok zrodilo v hlavách najlepších dizajnérov kuchýň. A nuda to rozhodne nie je.
Šialené nápady: ako ich pestovať a zmeniť svet
V tejto zábavnej a prekvapujúcej knihe nájdete návod na to, ako môžete použiť bláznivé, na prvý pohľad nedôveryhodné nápady, aby ste sa dopracovali k veľkému úspechu v práci či v podnikaní. Autor, americký fyzik a vrcholový manažér originálnym spôsobom spája svoje odborné a manažérske znalosti a skúsenosti aby ukázal, že kultúra tzv. „výstrelov do tmy“ sa dá vo firmách vedome pestovať. Aby však mohla koexistovať so zavedenými a odskúšanými postupmi a spôsobmi práce, vyžaduje si realizovať ďalšie personálne aj inštitucionálne zmeny. Svoju teóriu ilustruje mnohými príkladmi z dejín i z osobných skúseností. Napríklad popisuje, že princíp radarov bol po prvý raz objavený už veľmi dávno, no nebol hneď využitý. Generáli ho zo začiatku považovali za hlúposť. Podobne odkrýva ďalšie zaujímavé príbehy inovácií v prostredí farmaceutických firiem, leteckého priemyslu, či výpočtovej techniky.
Safi Bahcall šikovne balansuje na hranici popularizačnej a motivačno-manažérskej literatúry. V jeho diele nájdete inšpirujúce vysvetlenie fenoménu nečakaných inovácií i postup, ako vo firme zriadiť oddelenie „šialených“ projektov, ako ho chrániť a nechať komunikovať s dennou výrobou. Ako hovorí Robert Laughlin, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku a autor knihy A Different Universe, Šialené nápady by mali byť povinným čítaním pre každého, kto to myslí vážne so zmenou sveta k lepšiemu.”
dostupné aj ako:
Top kuchyňa (15)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu.
Trendy kuchýň, rovnako ako móda, sa zdajú byť cyklické. To čo bolo kedysi moderné a nachádzali sme rovnaké prvky skoro v každej novej kuchyni, odchádza do zabudnutia a to, čo už bolo prežité prichádza späť ako bájny Fénix. S novými prvkami, zvláštnosťami či vylepšeniami prichádzajú tieto znovu objavené trendy do našich domovov a hľadajú si opäť svoje miesto.
Nevieme určiť, ako dlho ešte bude pokračovať trend otvorených kuchýň prepojených s obývačkou. Je možné, že sa onedlho staneme svedkami návratu konceptu kuchýň, ktoré budú oddelené od zvyšku diania a stanú sa tak intímnym priestorom kuchára. Náš pohľad na kuchyňu sa pod tlakom nových trendov opäť zmení, tak ako už niekoľkokrát predtým.
Nevieme, čo nám budúcnosť prinesie, faktom však ostáva, a to sa nezmení ani v budúcnosti, že naše kuchyne bude ovládať trend inteligentných technológií, multifunkčných spotrebičov a zdravého varenia.
Nech už sa trendy budú meniť akýmkoľvek smerom, dôležité bude len jedno, váš pocit pri vstupe do tejto miestnosti a počas prípravy jedla. Citát z článku tohto čísla: „Trendy naozaj nie sú na kopírovanie, ale na inšpiráciu.“ Preto aj pri listovaní nového čísla Top kuchyňa naberajte inšpiráciu, sledujte trendy, ale zvážte, čo je pre vás vhodné a čo už nie.
Top kuchyňa (13)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu.
Ročenka TOP Kuchyňa prichádza na trh už vo svojom 13 ročníku pričom poskytuje mnoho námetov a inšpirácií pre záujemcov o nábytok a najmä kuchynský nábytok.
Publikácia prináša zaujímavosti z niekoľkých významných svetových veľtrhov zameraných na nábytok a kuchyne. Informuje o zaujímavých novinkách z týchto výstav doplnených veľkými fotografiami, či už z oblasti dizajnu, materiálového vybavenia a fascinujúcich nových povrchov. Nezabúda ani na prehliadku najzaujímavejších inovácií a nápadov pre kuchynské spotrebiče.
Nové trendy a nápady pre zostavenie kuchyne opisujú v zaujímavých článkoch interiérový dizajnéri.
Tilda a její nápady
Světoznámá návrhářka Tilda se vrací s novou várkou hraček a dalších šitých pokladů na celý rok
Toto sběratelské vydání rukodělné Tildy obsahuje podrobný popis výroby kouzelných kreací z látky nebo papíru z návrhářské dílny světově proslulé Tone Finnangerové.
V knize najdete více než 30 návodů, jak si krok za krokem vyrobit například úchvatné módní doplňky, tašky či peněženky, roztomilé andělíčky, látkové hračky na mazlení, polštářky, ozdobné krabičky na ukládání různých předmětů, zápisníky a pohlednice, dekorace pro stolování a mnoho dalších nápadů na rukodělné dárky od brzkého jara až do Vánoc.
Pro praktické použití jsou střihy doplněny podrobným a srozumitelným postupem, krásnými fotografiemi, barevnými ilustracemi a šablonami v reálné velikosti.
Tom Gates 4: Moje (takmer vždy) dokonalé nápady
Tom Gates sa vracia už so svojou štvrtou knihou šialených príhod. A tentoraz má samé (takmer vždy) dokonalé nápady! A bude ich potrebovať! Prvý raz v živote totiž zazrie Deliu bez jej čiernych slnečných okuliarov. A jeho otec prepadol šialenému fitnes tréningu. Čo je však horšie, chce sa zúčastniť športového dňa v Tomovej škole! A takú hanbu by nezniesol nikto. Tom, Derek a Norman však majú väčšie starosti – cvičia ostošesť. Blíži sa školská talentová súťaž a Zombopsi proste musia hviezdiť!
Top kuchyňa (14)
Exkluzívne tipy a rady pre vašu kuchyňu
V publikácii nájdete:
-Krátky slovník kuchynského jazyka, interiérové riešenie kuchýň pre začiatočníkov
-Za tajomstvom ušľachtilosti – Dizajnérske príbehy kuchynských doplnkov
-A bolo svetlo – tipy ako správne osvetliť kuchynský priestor
-Kombinovanie materiálov a spájanie s obývačkou – Materiály, farby a povrchové úpravy pre kuchyne roku 2021
-Akú podlahu vybrať do kuchyne spojenej s obývačkou? Dizajn je dôležitý, ale pozerajte aj na praktické vlastnosti
-Jednotný koncept – rafinované úložné priestory
-V záplave ostrovov – Novinky a inšpirácie z dielne svetových výrobcov kuchýň
Na sklade 2Ks
1,86 €
1,96 €
Kuchyňa svätej Hildegardy
Keď autorka tejto knihy objavila stravovacie zásady svätej Hildegardy z Bingenu, pohrúžila sa do života tejto fascinujúcej osobnosti. Čo má táto žena z 12. storočia spoločné s 21. storočím a čo nám môže ponúknuť? Vo videniach Boh Hildegarde odhalil choroby, ich liečbu a spojitosti s prostredím a prírodou. Aké je to dnes aktuálne! Svätá Hildegarda môže vstúpiť do našich životov cez svoje duchovné spisy, cez hudbu či skrze svoje umenie liečiť. Ku nám sa však dostala priamo dverami kuchyne.
Svätorečená bola v roku 2012 a Benedikt XVI. o nej povedal: „Boh zjavil Hildegarde z Bingenu dary svojho stvorenia. Vo stvorení videla celý liekopis od Boha. Rozvinula ho v medicínsku vedu, o ktorú v súčasnosti vzrastá nový záujem.“ V knihe objavíte jednoduché princípy, ktoré vrelo odporúčala, platia pre všetkých a sú aktuálne aj dnes.
Marie-France Delpechová, zdravotná sestra s vášňou pre botaniku a milovníčka včelárstva, už viac ako tridsať rokov varí podľa zásad svätej Hildegardy a vo svojej kuchárskej knihe sa s nami delí o každodenné recepty, prispôsobené všetkým chutiam a štyrom ročným obdobiam. Ochutnajte kuchyňu s prímesou svätosti, ktorá vylieči vaše telo i dušu!
dostupné aj ako:
Moje šialené nápady
Toto je trpký príbeh života jednej kuny. Medzi stromami hlbokých lesov, trávnatými kopcami, podzemnými brlohmi a vidiekom, ktorý si podmanil človek sa odkrýva príbeh o zvierati odlišnom od všetkých ostatných. Malý Archy sa narodil jednej zimnej noci spolu so svojimi súrodencami matke, ktorej zabili partnera a ona ostala na ich výchovu sama. Zvieratá v tejto knihe rozprávajú, jedia z tanierov, používajú riady, stoly, postele, zapaľujú oheň, no ich svet zostáva tvrdým a nemilosrdným bojom o prežitie. Ženie ich pud a inštinkt, dominuje najsilnejší a porazený si musí poradiť sám. Matka cíti chabosť svojho syna a tak vymení Archyho u úžerníka za jeden a pol sliepky. Jeho nový pán sa volá Solomon. Je to starý lišiak zahalený tajomstvami, ktorý žije hore na kopci. Medzi hrôzou a úžasom, neúprosným plynutím ročných období a novými túžbami sa medzi Archyho labkami vynárajú záhady a tajomstvá. Archy bude čoraz menej zviera, tichý zázrak lesa, anomália.
Na stránkach tejto knihy sa vynára zázrak pútavého rozprávania, ktoré čitateľa sprevádza svetom, ktorý nie je ľudský no zároveň ho konfrontuje s bazálnymi otázkami nášho ľudského bytia. Ľudský svet ako aj naše konanie má často zvieracie prejavy a autor nás v tomto románe konfrontuje porovnaním a prelínaním zvieracieho a ľudského bytia. Moje šialené nápady je ambiciózny román, ktorý napísal iba dvadsaťpäťročný autor. Je to záblesk nádeje svetlej budúcnosti pre tých, ktorí žijú knihami.
Rady skúseného diabla
Kniha vychádza v rámci novej edície kníh C. S. Lewisa, v ktorej budeme postupne publikovať všetky významné diela C.S. Lewisa.
Vo svojom klasickom diele nás C. S. Lewis zasväcuje do korešpondencie medzi dvoma diablami: skúseným Krutodlakom a jeho synovcom Svrabomilom. Krutodlak zastáva byrokratickú funkciu v pekelnej hierarchii a je mentorom neskúseného Svrabomila. Ten práve začína svoju démonickú kariéru v službách „Otca v Hlbinách“ a bol poverený, aby odviedol nového kresťana – “pacienta” – od viery a povzbudil ho k hriechu.
Kniha satirickým spôsobom poukazuje na mnohé bežné problémy ľudského života a kresťanskej viery, ako je otázka dobra a zla, pokušenia, pokánia a milosti. Krutodlak a Svrabomil žijú vo svojom morálne prevrátenom svete, kde je chamtivosť a dosiahnutie vlastného prospechu najväčšou hodnotou. Démoni nie sú schopní porozumieť tajomstvu Božej lásky k ľuďom alebo pripustiť možnosť nezištných ľudských cností.
Nové vydanie obsahuje v slovenčine doteraz nepublikovanú esej, ktorú autor o knihe napísal.
dostupné aj ako:
Zdravá kuchyňa a domácnosť
Autorka Hanka Sekulová už dávno prišla k poznaniu, že nám všetkým bez výnimky škodí konzumácia chemických jedov, ktoré sú dnes obsiahnuté vo väčšine priemyselne vypestovaných a spracovaných potravín. Vyše tridsať rokov zbierala a upravovala overené bezmäsité recepty na jedlá bez chemických prísad a také, ktoré sú založené na doma vypestovaných sezónnych plodinách. V knihe ponúka aj návody na spracovanie mlieka, kváskového chleba, ovocného vína, lekvárov a iných domácich produktov. K receptom na zdravé dobroty pridala aj praktické rady a tipy, ako obmedziť použitie chemických látok v domácnosti.
Táto kniha však nie je len o receptoch. Je aj o filozofii jedla, varenia a spracovania surovín. Je aj o veciach, o ktorých bežne pri varení nepremýšľame, ale s jedlom veľmi úzko súvisia.
Moja chalupárska kuchyňa, 2. doplnené vydanie
Väčšina receptov pochádza z relácie Na chalupe, ktorú tvorí moderátorka Katka Jesenská už sedem rokov. Kniha je prehľadne rozdelená do štyroch ročných období a nájdete v nej nielen Katkine recepty, ale aj recepty chalupárov, ktoré počas svojho putovania po chalupách ochutnala. Niektoré z nich majú svoju históriu a sú označené ako „tradičné“. Sú naším vzácnym dedičstvom, a preto v Katkinej knihe nemohli chýbať.
„Uvedomujem si, že máme veľké privilégium žiť život podľa svojich predstáv.
Mať tú možnosť vybrať si a uniknúť z rušného mestského života niekde,
kde je náš druhý domov poskytujúci taký dôležitý balans medzi búrkami
všedného života. „Iný svet“ tomu hovorievala moja mama. Potrebujeme
čoraz menej materiálnych vecí a viac túžime po jednoduchosti
a nenahraditeľnom kontakte s prírodou. Učíme sa ju opäť počúvať
a vnímať. Prijímať jej dary a zároveň ju chrániť. Žiť v nej a s ňou. Bez
zbytočných plotov a vymedzení. A tak je to aj s jedlom – čerstvo odtrhnutá
paradajka, bylinky či vykopaný zemiak z vlastnej záhrady, mäso z menšieho
domáceho chovu či mliečne výrobky z poctivého salaša sú tým najlepším
predpokladom chutného receptu. A keď k tomu pridáme fantáziu,
chute, vône a lásku k vareniu, výsledok je zaručený.
Táto kniha vznikla na podnet divákov, ale aj mojich synov, ktorým som veľa
z týchto receptov varila, keď boli malí. Dnes si už mnohé z nich varia sami.
A keď si nie sú istí, pýtajú sa ma na suroviny či presný postup.
Majú naozaj veľa otázok. Odteraz nájdu odpovede v tejto knihe.“
Katarína Jesenská